Reglene i TEK17 krever at minst 60 prosent av normert netto energibehov i nye bygninger på over 1000 kvm skal komme fra energifleksible varmesystemer. Dette har ofte ført til at 100 prosent av oppvarmingen skjer med vannbåren varme. Nå viser en ny, uavhengig rapport fra Rambøll at det i enkelte tilfeller kan finnes bedre og mer lønnsomme alternativer.

– Det sies at kun vannbåren varme skal brukes i boligbygg på over 1000 kvm. Likevel er det gode muligheter for å bruke el-varme der, forsikrer Arne Hoseth i Glen Dimplex Nordic.
– Det var opplest og vedtatt at kun vannbåren varme skal brukes i bygg på over 1000 kvm, sier Nordisk produktsjef Arne Hoseth i Glen Dimplex Nordic. – Derfor anså vi dette markedet som tapt. Men vi vet at noen installatører likevel bruker våre panelovner og elektriske varmekabler i sine prosjekter av denne typen.
– Det sies at kun vannbåren varme skal brukes i boligbygg på over 1000 kvm. Likevel er det gode muligheter for å bruke el-varme der, forsikrer Arne Hoseth i Glen Dimplex Nordic.
Et av disse prosjektene er de nye boligblokkene som bygges på tomten til gamle JL Tiedemanns Tobaksfabrik på Ensjø i Oslo.
– I de 322 leilighetene i felt G åpnet hovedentreprenøren Veidekke og byggherrene Selvaag Bolig og Ferd for at vi kunne bruke panelovner og elektrisk oppvarming i kombinasjon med vannbåren varme, forteller prosjektleder Rune Aasberg i Romerike Elektro, som har ansvaret for hele elinstallasjonen her.
Fakta
Rambølls rapport er basert på beregninger de har foretatt for en mindre boligblokk med 22 boenheter fordelt på 4 etasjer. De presiserer at størrelse på blokka eller antall leiligheter ikke er utslagsgivende for resultatene i rapporten. De samme prinsippene vil gjelde for andre boligblokker over 1000 kvm.Rambøll har undersøkt tre typiske nivåer med hensyn til energiytelse:
Eksempel 1 (TEK 17):Et bygg som holder TEK17 standard, som tilfredsstiller minstekravet til U-verdier og lekkasjetall. En bygning som akkurat tilfredsstiller kravet til netto energibehov i § 14-2.
Eksempel 2 (TEK 17+):Et bygg hvor det er gjennomført energieffektiviseringstiltak slik at bygget oppnår lavere oppvarmingsbehov. Der netto energibehov utgjør mindre enn 90 % av energibehovet til et typisk TEK 17-bygg.Eksempel 3: (passivhus):Et bygg som tilfredsstiller passivhus-kriterier gitt i NS 3700:2013. Bygningen har svært lavt oppvarmingsbehov (< 15 W/m2).
Langt mer fleksibelt med panelovner
– 60 prosent-kravet oppfyller vi ved å ha vannbåren varme som kilde til ventilasjon, varmtvann og gulvvarmen på baderommene i leilighetene, forklarer Kristoffer Gregersen. Han er konserndirektør for kommunikasjon og bærekraft i Selvaag Bolig AS. – Her er det viktig å huske på at varmtvann er den største energibrukeren. Og siden boligene vi bygger nå er svært energigjerrige, er det ofte nok med én eller to panelovner for å varme opp oppholdsrommene. Det er jo også enkelt å flytte en panelovn sammenlignet med en fastmontert, vannbåren radiator. Så el-varme er en fleksibel løsning, både for byggherren og kundene.